RSS

Romantikern som blev frisk

Janett Verdugo är läraren som sedan hösten 2004 jobbat både som matte och naturkunskapslärare på Kvinnofolkhögskolan i Göteborg. Att det är vuxna som studerar på skolan samt att det råder en politisk medvetenhet och att feminismen står i centrum var just det som fick Janett intresserad från första början. Det var ju i alla fall inte lönen berättar hon skämtsamt.

Det hela började med en idè om att ta tillvara på tillfället att få lära känna Janett Verdugo lite mer då hon numera är tjänstledig på grund av att hon kommer att bo 2 år i Vitryssland.

Tillfället kom sig då vi i förra årets A2:a hade en gemensam utflykt till Saltholmen och fick chansen att ställa frågor under en öppen och förtrolig stund.

Janett börjar med att berätta att hon är uppväxt i Sydamerika, hon kommer ifrån en kristen macho familj där hennes pappa var lagen. Familjen valde senare att flytta till Sverige när Jeanette var 17 år.

I Sverige har hon bott själv sen hon var 20, hon berättar även att familjen alltid har haft hund och att just nu har hon en Jack Russel som heter Lemmy som hon älskar att vara ute i naturen med. Hon säger även att hon älskar musik, både rock och folkmusik men avskyr klassisk musik som hon tycker är för långsam.

- Jag var romantisk, men blev frisk till slut berättar Janett.

 

Intresset för naturen

När Janett får frågan vilka tre ord som hon bäst tycker beskriver henne själv säger hon

- Diplomat, korrekt och nyansfull då jag hatar människor som är svarta eller vita i sitt tänkande. Hon är en bra lyssnare och en sann djurvän då hon skulle ha det svårt att välja mellan en människa och insekter.

Hon säger också att hon brinner för en bättre och mer rättvisare värld samt lärandet. Inne på själva ämnet lärande berättar hon vidare om hur hon alltid har haft lätt att kunna förklara för andra och när hon var yngre var hon alltid den som räckte upp handen. Intresset för naturämnet utvecklades av hennes intresse för havet och matte har hon alltid haft lätt för. Givetvis tycker vi i klassen lite ironisk att det var ju underbart för dig.

 

Föna hunden

När Jeanette beskriver sin tid här på skolan, berättar hon om ett mycket socialt liv där man umgås mycket med vuxna och inte bara deltagare/elev och om den enorma politiska medvetenheten som har berikat henne, hon fortsätter med att säga att det känns orättvist att vi elever får byta lärare mitt i en kurs, men att hon ser fram emot att lära sig ryska och tänker pröva på att vara en hemmafru som går runt i högklackat hela dagarna.

- Jag kommer föna hunden och läsa skönlitteratur, inte bara fakta böcker, säger hon och skrattar.

När vi ber om några sista ord eller hälsningar till alla anställda och deltagare på skolan avrundar Janett upp med,

- I´ll be back!

Jennie Alfredsson
Allmän Kurs 3


Din kommentar