RSS

Utställningen Ond design på Röhsska muséet

Röhsska museet 8 september 2012 – 8 september 2013
Alla känner nog till vad god design är men finns det en motpol? Vad är i så fall ond design? Det har Röhsska muséet frågat sig för att sedan göra en utställning utifrån deras svar. Jag gick tillsammans med min klass A3 och såg denna utställning med guide.

Utställningen består av tre rum, varav ett av rummen ligger mig närmast hjärtat. Rummet, som är det sista, tar upp ämnet konsumtion. Behöver vi verkligen allt vi äger? Vad är konsekvenserna av Sveriges och västvärldens överkonsumtion? Utställningen är inte djupgående men väcker förhoppningsvis tankar hos besökarna. För det mesta är det ingen idé att skuldbelägga konsumenterna då det sällan skapar reaktioner eller ändring men jag anser att det viktigt att vara medveten om varför man begår vissa handlingar och tänker vissa tankar. Speciellt när det har förödande konsekvenser. Om man är medveten kan man ta ställning och om man vill, i alla fall försöka och i bästa fall ändra sitt beteende.

Vår guide berättar några saker som jag inte känner till sen tidigare men som tyvärr inte gör mig förvånad: shoppingcentrum designas medvetet för att konsumenten ska tappa bort sig, inte hitta ut för att hen istället ska cirkulera och se fler affärer och på så sätt konsumera mer. En annan sak som var ny för mig (och för guiden själv, erkände hon) var att mineraler som köps av företag som tillverkar mobiltelefoner och bärbara datorer utvinns i gruvor där barnarbete förekommer och där lönen är minimal.

Hela utställningen handlar om mycket mer än konsumtion och självklart väcktes det fler tankar än dessa under visningen. Personligen tycker jag att det var en ögonöppnare i vissa fall och att det är en viktig och givande utställning.

Sanna Palo
Allmän Kurs 3


Din kommentar