RSS

KVINNOFOLKS FEMINISTISKA SPORTLAG VANN PRIS

KVINNOTRYCK Kvinnofolk FS tog hem pris på den första turneringen som idrottsföreningen deltog i. Turneringen ägde rum på Viskadalens Folkhögskola, 60km österut från Göteborg, i början av oktober. 

Kvinnofolk FS: Fotbollslag och Radical Queerleading

Fotbollsturneringen på Viskadalens Folkhögskola inkluderade 26 lag från 20 olika folkhögskolor i Västra Sverige, där, utöver Kvinnofolk FS, även fotbollslag som Team Bacon och herrlaget Axe deltog. Fotbollslaget Kvinnofolk FS tog sig inte vidare till final det här debuterande året, men däremot blev Kvinnofolk FS hejarklackslag, Radical Queerleading, rejält uppmärksammat och fick pris för bästa hejarklack.

- Det fanns inget formellt pris men från och med i år så införs det, skriver Magnus Linder till Kvinnofolkhögskolans rektor Gunnel Litfelt, som har varit otroligt drivande i fotbollsprojektet.

- Wow, vad bra vi är, utbrast Perry från Radical Queerleading, som läser Azadi på Kvinnofolkhögskolan, när Tryck avslöjade nyheten. Vi förtjänar uppmärksamheten!

Sedan Kvinnofolkhögskolan öppnade i Göteborg 1985 har det funnits en ambition att organisera lagsport tillsammans. När deltagare på Fritidsledarutbildningen på Viskadalens Folkhögskola bjöd in Kvinnofolkhögskolan att delta i den fotbollsturnering som de årligen organiserar, nappade en skara entusiastiska Kvinnofolkare på utmaningen.

På drygt två veckor skulle ett fotbollslag på minst 7 deltagare uppstå och en resebudget stabiliseras. Tack vare Kvinnofolkhögskolans kursråd lyckades skolan genast utnämna ett par deltagare som fick ansvara för projektet. Huruvida fotbollslaget skulle finansieras av kursrådets årliga budget, röstades igenom med konsensus.

Redan samma dag som projektet uppkom hade det samlats in över ett dussin namn av fotbollsintresserade. Dessutom presenterades ett kontroversiellt namnförslag som skulle väcka debatt på skolan och det hade redan börjat rimmats på hejarramsor.

Det kontroversiella namnförslaget var Flatan, som en direkt koppling till Sveriges stjärnskott Zlatan, som skulle retas med det stereotypa antagandet att kvinnor som spelar fotboll är homosexuella. De kreativa på skolan spånade några varv till och namnförslaget blev då Flatan Vibrahomoclit. Kritiken på förslagen blev flera. Först och främst kritiserades förslaget för att definiera laget som homosexuellt, eftersom det var exkluderande för en del kvinnor. Dessutom uppkom kritik både mot att driva med ett utländskt efternamn och att förstärka den rådande sexualiseringen av kvinnokroppen.

Laget bestämde därför att de skulle gå under namnet Kvinnofolk FS, där FS står för ”feministisk sport”. En av anledningarna till det mer omfattande namnet var att intresset för turneringen hade växt och Kvinnofolkhögskolan skulle inte bara delta med ett fulltaligt fotbollslag, utan också representeras av en hel minibuss radical queerleaders. Den normkritiska hejarklacken väckte stor uppmärksamhet på fotbollsfältet då de vrålade peppande ramsor och sånger som Hey Mickey med texten:

- Åh FS när ni spelar bollen som ni gör, ni alla normer krossar och murarna förstör / Vi-ser-på-er-FS! / Vi vill ha mer FS, queer FS, that’s why we cheer FS!

Kvinnofolk FS: Radical Queerleading logga logoMed pompoms gjorda av sopsäckar och specialdesignad logga imponerade den normbrytande hejarklacken stort på planen och organisatörerna.

Kvinnofolk FS har förutom att vara nyskapande även sammanfört deltagare från olika kurser på Kvinnofolkhögskolan. Representerade kurser var A2, A3, Studieförberedande, Fokus samt Azadi och de är öppna för fler lagmedlemmar. Den som vill vara med och träna, peppa och skapa tillsammans med respektive lag kan gå med i facebookgrupperna Kvinnofolk FS eller Radical Queerleading, där uppdateringar om träningar och uppkommande turneringar samt andra evenemang diskuteras. För den som inte är med i facebook rekommenderas att hitta en kontaktperson i laget.

 

Reporter: Eva-Marie Elg


Din kommentar