RSS

UNGA FEMINISTER KLÄR SVERIGES STATYER I ROSA!

FEMINISM Under natten till första oktober kläddes Göteborgs och ett antal svenska städers statyer i rosa plagg och skynken. Aktionen leddes av Unga Feminister, en ungdomsgrupp starkt anknuten till Feministiskt Initiativ, där Lovisa Thedéen som läser Azadi på Kvinnofolkhögskolan, är ansvarig för Göteborgsavdelningen.


Göteborg-RonjaGustavsson07
Klockan 05 en oktobermorgon förändrades statyerna i Sveriges städer. Staty för staty blev dekorerad med rosa klädesplagg, skynken och plakat. Bakom kampanjen ligger organisationen Unga Feminister och syftet är att sprida feministiska budskap och värva fler medlemmar.

Lovisa Thedéen gav sig ut i det kalla höstmörkret med det material som organisationen förberett, bland annat i Kvinnofolkhögskolans matsal, och en termos varmt te till de unga feminister som också tagit sig ner på stan mitt i natten för att genomföra höstterminens första feministiska aktion.

– Jag blev förvånad över att det stod så mycket folk precis på den plats där vi hade bestämt att mötas, berättar Lovisa Thedéen för Tryck.

På morgonen var Instagram och Twitter helt dominerat av bilder av statyer i rosa underkläder och andra tygstycken. Twitterkontot Trender Sverige sammanfattade att 171 användare postat 275 tweets som kan ha setts av 19,580 människor redan vid 10-tiden samma morgon som statyerna blivit omstylade.

– Många feminister verkar vara peppade just nu och vi i UF hoppas på att kunna ta vara på det, säger Thedéen.

Förutom aktionen i Göteborg så utfördes samma Unga Feminister-kampanj i Borås, Kalmar, Arvika, Jönköping och Sundsvall som uppmärksammades i lokalpressen redan samma dag. Det förekom även aktioner i Stockholm, Uppsala, Karlstad, Västerås och Malmö som förblev relativt ouppmärksammat i media.

– De flesta statyer som finns i Sverige idag är män, och de kvinnor som finns är ofta nakna. Finns det något bättre exempel på och resultat av patriarkala strukturer? frågar sig Unga Feministers pressekreterare Anna Wiklander.

Enligt det senaste pressmeddelandet från Unga Feministers nytillsatte nationella styrelse är de rosaklädda statyerna bara början.

Reporter: Eva-Marie Elg


Din kommentar