RSS

GRUPPEN OCH HERRARNA BESÖKTE GÖTEBORG

TEATER/PERFORMANCE

Den hyllade feministiska teatergruppen Gruppen levererade en 90 minuter lång musikalisk och humoristisk sorgesång som undersöker mannen och manlighet på Stora Teatern i Göteborg häromveckan.

Gruppen
En grupp i samhället lever helt i det fördolda. Utsatta för en vardag med hot om våld, ensamhet, självmord och död. Distanserade från barn och nära, uthärdar de i tysthet. Det är tid att tala om Mannen.

Gruppen gör det som ingen annan vågar, nämligen tar sig an det andra. Hur kan det vara så att den grupp som det är så priviligierat att tillhöra samtidigt kan vara så drabbad? Jämfört med kvinnan saknar mannen dubbelt så ofta en nära vän och hans genomsnittliga livslängd är, utan biologiska förklaringar, flera år kortare än kvinnans. Vad innebär det att mansgruppen finns i samhällskroppen? är frågor som Gruppen ställer med sin föreställning Herrarna.

- Det var mycket fakta och statistik om män och mansrollen i föreställningen som gör upp med Mannen. De använde sig av synkroniserade rörelser för att förenkla texten, men berättade i samtalet efter uppförandet att de var medvetna om att texten är exkluderande, på grund av alla akademiska termer, berättar Lovis och Mirre från Azadi.

Gruppen skrattar fram ett sorgespel som tar mannen på allvar. De vill sätta mannen på kartan, komma upp till ytan, belysa honom. Gruppen tycker att det är dags att begråta mannen och allt han aldrig får. Han ingår i en grupp i samhället som sällan betraktas som grupp utan alltid får stå som symbol för det allmänmänskliga. Gruppen vill tala för mannen och det är bråttom, för manlighet är dödligt som inget annat känt gift eller rusmedel.

- Herrarna bekräftar tankar om maskulinitet och hur destruktivt det kan vara, säger Sao-Mai som arbetar på Kvinnofolkhögskolans expedition.

Under samtalet som hölls i teaterbaren efter föreställningen diskuterades hur svårt det är att jobba med kultur, då Gruppen erkände att orsaken till att de ens kan existera som grupp är för att de är unga, obundna och energiska nog att arbeta övertid med projektet.

Andra som hade tur nog att få plats i den utsålda salongen var Maria Petersén och Charlotte Johansson, som skriver följande recensioner på Gruppens facebook-sida: En fantastisk, nyskapande och annorlunda föreställning, skriver Petersén. Så smart, så roligt och så jävla viktigt, skriver Johansson.

- Föreställningen var sjukt peppig för den bekräftar att andra också kämpar mot patriarkatet, avslutar Lovis och Mirre fyller i:

- Ja, det ger styrka att se att en superfeministisk grupp uppträda på Stora Teatern. Det ger en hopp!

 

UTTRYCK TIPSAR OM UPPKOMMANDE FÖRESTÄLLNINGAR:

Pigan – En Feministisk Musikal Hagateatern, september – 26 oktober

Vita Kränkta Män Stora Teatern, 17 – 18 oktober

Vad som hände efter att Nora lämnat sin man Folkteatern, 28 september – 31 oktober

 

Reporter: Eva-Marie Elg

 

 


Din kommentar