RSS

Mållinjen är nära nu för skolans treor

I tisdags började treornas upplopp mot mållinjen. I 8 veckor plus påsklovet har eleverna jobbat individuellt med sina projektarbeten och nu är det dags för opponeringar. Varje elev ska opponera på två av sina klasskamraters arbeten och de är uppdelade i par för varje arbete.

Först ut var de som valt naturvetenskaplig inriktning, handledda av Annsofi Olausson, Berit Larsson och Iva Åberg. Bland titlarna av de arbeten som skulle opponeras på under dagen fanns ”Ideal, kropp och självbild – Att bli frisk och fri från sin ätstörning”, ”Varför ökar allergi i Sverige?” och ”Tandblekning”.

treorCornelia, Johanna och Nika.

Under passet mellan fikat och lunchen var det Johanna Carlsons arbete ”Same, same – but different – En studie kring synen på kvinnans kön, sexualitet och orgasm under 1600,-1800,- och 2000-talet” som skulle opponeras på av Cornelia Wahlgren och Nika Feilberg. Arbetets sammanfattning inleds med meningen:

”Det här är en uppsats med syfte att kvalitativt studera synen på sexualitet, kön och orgasm historiskt, med fokus på kvinnan.”

Jag pratade några ord med Johanna efteråt och hon förklarade lite om hur processen inför opponeringarna hade gått till, att de som opponerade idag bara hade fått sedan fredagen innan att förbereda sig men att det ändå kändes som det hade gått bra under dagen. Jag frågade henne vad som gjorde henne mest nervös, att opponera på ett arbete eller få sitt arbete opponerat?

- Att opponera själv, definitivt. Man vill inte trampa på några tår, det här är ju våra skötebarn vi lagt ner så mycket tid och energi på! När man fick höra att opponeringarna skulle fylla 20-30 minuter plus frågor kändes det först väldigt länge, men när vi väl satt där gick tiden jättefort! Man hann inte riktigt med allt man ville prata om.

Tvåorna har varit med och lyssnat under dagen, för att se vad som väntas nästa år när det är deras tur. Hur har det varit, känns det bra eller blir det mer press och nervositet?

- Jag är nog fel person att fråga eftersom jag är ganska okej med att prata inför folk, i alla fall nu för tiden! Jag tyckte det kändes bra. Men de andra kan ju säkert känna annorlunda.

Jag frågade även ett par tvåor vad de tyckte om dagen:
- Det var spännande, intressant att se hur olika ämnen de hade valt. Det fick mig att börja fundera på vad jag själv skulle vilja skriva om. Det är en bra erfarenhet för oss att få se hur opponeringarna går till, sa Julia Carlos.

Aya svarade att det var intressant men hon trodde det skulle vara mer presentationer än bara prat om vad som var fel i texterna.

Det har märkts i skolan att det närmar sig terminsslutet. I ett par veckor har treorna gått omkring med något stressade och smått panikartade ansiktsuttryck. Lärarna har haft ganska full upp också. Jag frågade Annsofie Olausson hur de hade förberett sig. Hennes svar: ”Läsa, läsa läsa”. Lena Bjurving, handledare för de som går samhällsvetenskaplig inriktning, råkade gå förbi oss just som Annsofie svarade och la till ”Syns inte det?” och lade ögonen i kors med ett leende.

Idag torsdag och på fredag är det dags för de som gått samhällsvetenskaplig inriktning och på måndag är det naturarnas tur igen.

Veronica Rosén
Allmän Kurs 2


Din kommentar